Hopp til innhold

Difi - Direktoratet for forvaltning og IKT

data.norge.no

Åpne offentlige data i Norge

Søkeskjema

Tekststørrelse A+ A a For å endre tekststørrelsen, hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
  • Kontakt oss
  • Om
  • RSS
  • Logg inn
Meny
  • Datasett
  • Apper og tjenester
  • Veiledning
    • Opp ett nivå Til øverste nivå VeiledningTemaside
    • Veileder i tilgjengeliggjøring av offentlige data
    • Retningslinjer
    • Slik registrerer du datasett
    • Standard for beskrivelse av datasett og datakataloger
  • Lisens
  • API
Hjem » Datasett » Offentlige tilfluktsrom i Norge

Offentlige tilfluktsrom i Norge

Datasettet innholder en oversikt over offentlige tilfluktsrom i Norge på GeoJSON formatet. Datasettet er ikke komplett, men en oversikt over tilfluktsrom som er registrert med koordinater p.t. Vi jobber med å få på plass et "live" API med oppdaterte data. 

Tilgjengelige ressurser

  • geoJSON
    Offentlige tilfluktsrom
    Last ned

32 Kommentarer

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Mer informasjon om tekstformat

Plain text

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
  • Automatisk linjeskift

Kommentarer

Bente Krohn Henriksen

30.11.2017

Jeg har i dag 30.11.2017 forsøkt å finne tilfluktsrom her hvor jeg bor med kjernefamilien, og der svigerfamilien bor (Sømna) samt der døtrene studerer (Tønsberg og Gjøvik). Jeg undrer på hvorfor det er så vanskelig å finne en enkel oversikt over tilfluktsrom på kart.
Er det mulig å vise hvor de er og i ulike regioner?
Mvh Bente Krohn Henriksen

  • svar

Jørn Atle Moholdt

03.01.2018

Hei Bente
I Norge ble tilfluktsrommene bygget ut etter et sonekonsept, hvor det er størst dekningsgrad av tilfluktsrom i områder som ble vurdert å ha en forhøyet risiko for bombing under krig. Det betyr at noen områder har få eller ingen tilfluktsrom, da risikoen ble vurdert som lav. DSB har anbefalt at det gjennomføres en ny vurdering av de sivile beskyttelsestiltakene inklusive behov for tilfluktsrom basert på et modernisert sonekonsept og lokale/regionale ROS analyser. Pr nå er de aller fleste tilfluktsrommene private og derfor beregnet for de som jobber eller bor i bygningen. Informasjon om disse rommene er det eier som har ansvar for å formidle til de som skal bruke rommene. For de offentlige tilfluktsrommene er det kommunen som har ansvar for informasjonen til innbyggerne. Dette ble tidligere gjort i telefonkatalogen. Nå som den stort sett er borte må informasjonen formidles på andre måter. DSB jobber med et pilotprosjekt med å få denne informasjonen på en egen App og på offentlige kart.

  • svar

Siggy

03.03.2019

"DSB jobber med et pilotprosjekt med å få denne informasjonen på en egen App og på offentlige kart."

Dersom ikke OSM ligger i kortene her så tror jeg er noe som både kan og helt klart burde integreres mot den åpne karttjenesten OpenStreetMap, som benyttes av en hel mengde karttjenester. OSM brukes alt i det offentlige, eks. Entur er en flittig bruker av OSM og har egne ansatte som aktivt bidrar til at kartene holder en presis og oppdatert kvalitet.

Kom innom IRC ( webchat.oftc.net/?channels=osm-no ) og hils på oss! :)

  • svar

Tanja Ihlhaug

27.05.2018

Opplever det samme. Fant et tilfluktsrom i en annen kommune 20 minutters kjøring herfra og tenker det er feil?

  • svar

Bård Henriksen

24.02.2018

Hei,

Så på kartet over offentlige tilfluktsrom, at det var 6 bomberom totalt i kommunene Tønsberg og Nøtterøy. Disse hadde plass til totalt 1829 personer. Innbyggere i Tønsberg kommune er
på nåværende tidspunkt: 41486 og i Nøtterøy kommune: 20600, totalt: 62086 personer. Noe sier meg at utsagnet "Pr nå er de aller fleste tilfluktsrommene private" er kraftig underdimensjonert. Det er heller forsvinnende få som er offentlige. Så også at flere av disse er bygget for mange år siden, noe som også gjelder de i privat eie. Da kan man spørre seg selv i hvor god stand de er i og hvor godt rustet de er til å beskytte et antall personer over et nødvendig tidsrom. Sikre ren luft, mat og drikke, samt i det minste enkel medisinsk behandling om nødvendig.

lurer på flere ting rundt temaet bomberom.

1) De fleste bomberom er private og forbeholdt de som bor eller jobber der. Greit med de som bor der, men når det gjelder de som jobber der og behovet oppstår utenfor arbeidstid, hva er greia da. Skal hver enkelt tilknyttet arbeidsplassen dra dit og benytte seg av nevnte plass? Hva om den er langt unna?

2) Hvis svaret er ja på spørsmål 1), hvordan skal personen løse dilemmaet som oppstår når det gjelder familie, skal personen dra og la øvrig familie prøve lykken ved et av de få offentlige?

3) Hvis svaret er nei vil det oppstå et enormt antall ubenyttede plasser i det private. Er det bra?

4) Hvor mange er det som ikke har arbeidsplasser med fungerende og adekvate bomberom? Hvor mange er det som ikke har jobb: jobbsøkende, barn, osv... Skal det antallet offentlige bomberom dekke dette behovet?

5) Når situasjonen har oppstått da, og du står der på kjøkkenet, familien er samlet rundt kjøkkenbordet og det er lørdag. Du bor på Jarlsø og at du, etter at hue har begynt å komme seg etter sjokket, tar et søk på nettet, hvis det fremdeles fungerer, finner ut av at det er et offentlig bomberom i Trimveien, Slagen samfunnshus og at det har plass til 215 pers. I alle tilfelle skyld, tar du å skriver ned de andre også som står på kartet. Du vet du har liten tid, hue svirrer, men du prøver å komme på nødvendige ting å ha med klær, mat, lommelykt, astmasprayen til ungen, osv.. tilslutt får du rasket med deg utstyr og familie til bil. Er du heldig er det ikke flere som tenker på det samme og veiene er noenlunde fremkommelige. Men når du kommer dit, er det fullt, du er sjeleglad for at du hadde skrevet ned de andre plassene fordi mobilen har sluttet å fungere, så nett-søk med den var utelukket. Du setter deg i bilen igjen og kjører mot Tønsberg by, Storgata 51, der skal det være en med 324 plasser. Du kommer ikke langt før det sier stopp, trafikken var verre nå enn i morgenrushet en vanlig hverdag. Det som virket håpløst er nå håpløst, de 324 plassene i Storgata var garantert opptatte nå. Neste skritt... Å prøve seg på de få gjenværende offentlige bomberommene var nyttes løst, selv om det var plasser igjen, de lå for langt unna. Nærmeste etter Storgata ville være Harpunveien 3 på Nøtterøy med 415 plasser, sannsynligvis opptatte de også. Skulle man prøve, og risikere å være maks eksponert hvis en bombe kom, eller skulle man se etter andre alternativer, familie/venner med en dyp kjeller eller noe...
Ble litt drevet med, men det illustrerer essensen av flere av spørsmålene. Er det riktig at man skal måtte fare hodeløst rundt omkring til de få plassene som er tilgjengelig for så å finne ut at de er opptatte?

6) Hadde det ikke vært mer riktig å gitt hver enkelt en plass i henhold til registrert offentlig adresse og som ble oppdatert tilsvarende? Og at denne plassen hadde det som var nødvendig for å overleve, slik at man slapp å kaste bort dyrebare sekunder på å forsøke å raske med seg det som der og da virker mest fornuftig? tillegg ville det være ønskelig å ha rom for de som for tiden ikke er i nærheten av registrert adresse. Folk som jobber et annet sted og folk som er på besøk.

Ingen jeg har spurt vet hva de skal gjøre, om sirenene for et atomangrep skulle begynne å ule, bare en og det var å gjøre ingenting. Poenget mitt er at vi lever i en tid hvor det er like stor sannsynlighet for et angrep som i noe tidspunkt bakover i historien og veldig få personer vet hva de skal gjøre eller hvor de skal gå i tilfelle angrep.

Mvh
Bård Henriksen

  • svar

Renate

26.04.2018

Enig med deg.
Jeg lurer på hvor du fant kartet?

  • svar

Dag Willy Findal-Fossmo

05.05.2018

https://github.com/dsb-norge/static-share/blob/master/shelters.json

  • svar

Øystein Lund

08.05.2018

Kartet ligger i toppen av denne siden - evt her https://raw.githubusercontent.com/dsb-norge/static-share/master/shelters...

https://github.com/dsb-norge/static-share/blob/master/shelters.json

  • svar

Elin

06.12.2018

Klarer ikke åpne denne på mobil. Må man ha tilgang til PC hvis faren er ute?

  • svar

Ingjerd mestad

08.05.2018

Regner med at det er mange som går inn på dette nettstedet i dag etter at det har vært opplyst om tilfluktsrom i radioen. Dere burde sjekket nettstedet før dere går ut i media. Det er ikke lett å finne for oss vanlige folk. Vi bor i Stavanger.

  • svar

Robert

31.12.2018

Det er to stk i Stavanger sentrum en under Valbergstårnet og en på Våland. Hvis du bor som vi gjør på Byhaugen, så er det Goodbye, fordi vi har ikke sjans å kommer oss til de ved fly angrep.

  • svar

Jonas Lundeland

13.05.2018

Har laga ei løysing der tilfluktsrom blir vist i open street maps: https://jonalu.github.io/shelters-map/

  • svar

Bjørn Didriksen

23.07.2018

DETTE er det vi trenger!
Jeg fikk bare opp rådata på mobilen når jeg så på den offentlige linken øverst på siden...
med denne fikk jeg opp kart på mobilen og kunne da finne mitt nærmeste tilfluktsrom! Kjempejobb!!

Og kjempe synd at det offentlige ikke laget den løsninga...

  • svar

Silje Binder

28.05.2018

Hei,
Jeg bor i Finn Blackstads vei 68, 3021 Drammen. I bydel Øren. Hvor er mitt nærmeste tilfluktsrom?

  • svar

Hans J

13.06.2018

Hei,
- hvor er tilfluktsrom som oppfyller kravene i gjeldende forskriftene?
Område - Fjerdingby?
Hvem i Rælingen kommune er ansvarlig og er det utført kontroller som er offentlige?
mvh Hans J

  • svar

Sander Hellesø

09.07.2018

Hei

Har laget en løsning som viser informasjon om alle registrerte tilfluktsrom. Den kan finne nærmeste fra din lokasjon i tilegg til å søke / se alle.

Håper dette kan være nyttig for noen.

link:
https://offentligetilfluktsrom.no/

Mvh Sander

  • svar

Bjørn Didriksen

23.07.2018

Hei.
Dette ble bare rådata på mobilen :(

  • svar

Rainer Hultgren

18.08.2018

Er det lovlig å rive offentlige tilfluktsrom uten å erstatte disse med nye ?

  • svar

Barbara Oberlænder

23.09.2018

Finner ikke tilfluktsrom .

Hvor er samlingsplass og tilfluktsrom for beboere av Øgårdsveien i Oslo? Hvordan kommer handikappede seg dit om vinteren? Hvor er kunngjøringen?

  • svar

Leni Notø

28.11.2018

Hvor er nærmeste bomberom, tilfluktsrom i Flora kommune?

  • svar

Rebekka Alne

02.12.2018

Hei.
Jeg bor på Ellingsrudåsen i Oslo og ser at det nærmeste tilfluktsrommet er på Alfaset, med kun få plasser. I Lørenskog er det ett med 4000 plasser, men i en annen kommune og langt unna det også. Er Oslo underdimensjonert med vilje? Eller kan T- banenettet være tenkt som alternativ?
Vh
Rebekka Alne

  • svar

Haakon

09.12.2018

Forsøker å finne ut hvor mitt nærmeste tilfluktsrom er. Det er ikke så lett! Og linken deres ovenfor fungerer ikke...

  • svar

Tobias Pettersen

09.12.2018

Hei.
Når jeg trykker på linken med oversikt over tilfluktsrom får jeg opp noe som mer minner om er datafil enn en enkel beskrivelse om hvor man kan finne dem. Er det en feil på fila?

  • svar

Øystein Åsnes (0af8)

10.12.2018

Hei Tobias. Grunnen til at du får opp en datafil er at data.norge.no er et register over offentlige datasett slik at andre kan lage tjenester basert åpne offentlige data. Siden det linkes til over inneholder samtidig en enkel kartløsning.

  • svar

Eva Stallemo

12.02.2019

Filen åpnes bare ved bruk av MICROSOFT EDGE - internettleser

  • svar

Veronica Ellburg

11.12.2018

Hei! Det kan da ikke stemme at det ikke finnes et eneste offentlig tilfluktsrom i Tromsø eller i området rundt? Jeg bor i Balsfjord, og i følge kartet i linken ovenfor her er nærmeste tilfluktsrom i Lenvik kommune, og det er over en times kjøring herfra... Det må da finnes tilfluktsrom nærmere? Er kanskje kartet ikke ferdig oppdatert?

  • svar

Tiago Carvalho

18.12.2018

Hei,

Hvorfor finner jeg ingen tilfluktsrom i Ålesund?

  • svar

Sander Hellesø

13.01.2019

Hei!

Her er det mange som spør etter noe mer visuelt. Har laget en løsning som viser oversikt over alle offentlige og registrere tilfluktsrom i Norge ved bruk av den dataen som ligger tilgjengelig fra dette datasetet.

Her kan man finne nærmeste, søke etter spesifikke lokasjoner eller se alle. Håper dette kan være til nytte for noen her.

Link til siden:
https://offentligetilfluktsrom.no/

  • svar

Øystein Åsnes (0af8)

12.02.2019

Fin tjeneste, Sander. Registrer den gjerne i vår oversikt over tjenester som bruker åpne offentlige datasett: https://data.norge.no/app

  • svar

Sander Hellesø

13.04.2019

Utført. Den finnes her: https://data.norge.no/app/offentlige-tilfluktsrom-i-norge

  • svar

Siggy

04.03.2019

Dette var en veldig fin løsning du har laget, men Google Maps er ikke spesielt nøyaktig eller oppdatert og mangler de fleste stier/snarveier for raskeste rute uten bil. Som bruker har en også forsvinnende liten påvirkningskraft overfor Google, melder du inn feil eller mangler så er du tvunget til å sitte pent å vente på Google og bare håpe på at de synes dette ligger innafor deres egne (kommersielle) prosjektrammer. Husk også på begrensningene som følger med av å bruke Google Maps API dersom en skulle oppnå høy trafikk/views hvor du må betale etter en viss mengde, hvilket vil være vanskelig å få gjennomført om banktjenestene ligger nede. Tjenesten burde etter mitt syn heller baseres på den åpne kartløsningen OpenStreetMap hvor brukere med solide lokalkunnskaper både kan og aktivt bidrar.

I tillegg burde datasettet lastes direkte inn i OSM, det burde absolutt ikke brukes kun et overlag der man er helt avhengig av en enkelt nettsides tilgjengelighet. Under en krigssituasjon så er det ikke sikkert internett fungerer i det hele tatt til å få lastet ned en formålsrettet app eller besøkt en nettside. Lastes datasettet inn i OSM så vil det være tilgjengelig og oppdatert på tvers av alle tjenester som benytter OSM og offline navigasjon.

  • svar

Eivin Hjørnevik

11.02.2019

Finnes det en liste over Private tilfluktsrom ?

  • svar

Tema

  • Befolkning og samfunn
  • Forvaltning og offentlig sektor
  • Justis, rettssystem og allmenn sikkerhet

Relaterte tagger

  • beredskap
  • offentlige tilfluktsrom
  • sivilforsvaret
  • Tilfluktsrom

Om datasettet

  • Lisens: Norsk lisens for offentlige data
  • Publisert: 23.06.2017
  • Oppdateres: Uregelmessig
  • Språk: Norsk, Engelsk
  • Geografi: Norge

    Om dataeier

  • Publisert av: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
  • Kontaktperson: Jørn Atle MoholdtJorn.Moholdt@dsb.no

Andre datasett

  • Brannstasjoner i Norge
  • Kontakt: opnedata@difi.no
  • Telefon: +47 22 45 10 00
  • E-post: postmottak@difi.no
  • Org.nr: 991 825 827
  • Difis nettsteder
  • Informasjonskapsler og personvern